Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

tiistai 31. joulukuuta 2013

Lajitesti: CrossTraining, CrossFit or whatever

Jo jonkun aikaa olen pohtinut, että pitäisi testata tätä niin paljon hypetettyä CrossFittiä. Laji, joka on jopa vienyt mennessään joitain tankoilijoita. Ehkä niitä, jotka on jo tankoilleet jonkin aikaa ja alkaneet kaivata jotain lisähaastetta, ja missä pääsee hyödyntämään tankoillessa vahvistettuja lihaksia. CrossFitin kylkeen ei sitten varmaan jaksakaan niin paljon höntsäillä enää muissa lajeissa, jos sitä tosissaan tekee.

Pitää heti tähdentää tähän alkuun, että en käynyt missään oikeassa CrossFitissä, enkä missään oikeassa asiaan vihkiytyneessä salissa. Olin ihan kuntokeskuksen omassa crossfit-simulaattorissa, joka oli nimetty Crosstrainingiksi. Close enough, tai sitten ei ollenkaan. Ei mitään tietoa, onko crossfit jokin lisensoitu juttu, tai mimmoset puitteet ja ohjauskoulutukset pitää olla, että se ois oikeesti sitä. Mutta siis, tämä arvioni ei perustu siihen one and only-crossfitiin :)

Oon suhtautunut kyseiseen lajiin aika varauksellisesti. Lähtökohtaisesti en tykkää ajatuksesta, että kilpaillaan, oli se sitten aikaa tai toisia vastaan. Kiirelajit ei sovi mulle. Sen sivutuotteena tulee se karmein asia, eli persiilleen lentävä tekniikka. Painoja nostellaan oksennus kurkussa ja huimaaki jo, mut sinne vaan ne pulkan narut kohti kattoa puntit käsissä vaappuen, ku vielä on niin ja niin monta toistoa jäljellä ja kello tikittää ja muut on jo seuraavassa liikkeessä menossa.

Tiedän, että tämä ei ole oikea crossfit mikä on tässä videossa, oon vaan kerran tähän törmänny ja se vaan jaksaa tulla aina mieleen ku mietin tätä lajia, sori :D Oli tämä CrossFitiä tai ei niin pahaa tekee kuitenkin katsoa, siis oikeasti:

Toinen esimerkki on joltain crossfit-blogaajalta, joka vaikuttaa asiansa osaavalta. Tässä pätkässä perustellaan, miksi hän ei opeta ihmisille kippaamalla leuanvetoja. Voiko tästä päätellä, että jossain siis kippaillaan leukoihin? Lue ihmeessä, vaikket leukoja vetäisikään, koska tässä on hyvin kuvattu vähän olkapään fysiikkaa, mikä on tankoilijallekin elintärkeää.
http://21crossfit.com/2013/08/19/why-i-havent-taught-you-to-kip/


Nuorempana harrastin karatea ja niin kivaa ku se oliki niin inhosin niitä kovia lihaskuntopätkiä, joihin yhdistyi aerobinen nopea vauhti(peruskunnon hakua lattialla ja salia ympäri juosten jne). Tuli oikeasti huono olo, eikä se ole mulle se pointti, miksi liikuntaa harrastetaan. Sen jälkeen sanotaan olevan tosi hyvä fiilis, kun kroppa on käynyt "rajoilla". No empä tiiä, mulla yleensä jää vaan syke jonnekki omiin sfääreihinsä ja ahdistaa. Yläasteella juoksutestissä en suostunut luovuttamaan en sitten kirveelläkään, ja sain toki ne parhaat pisteet, mutta kotona lyhistyin sitten suihkuun, oli sinne asti mennessäkin vielä niin hirveä olo. Omaa typeryyttähän tämä tietysti on, eikä mitään muuta.

Eilisessä treenissä oli 20-25minuutin sykintä, joka sisälsi kahvakuulalla kyykkäilyä, työntöjä, ja heilautusta, sitten vatsat ja punnerrukset, sitten steppilaudalla boxhyppyjä ja askellusta. Ei tuossa järjestyksessä. Ja kaikkea 50kpl. Tänään on niska niin jumissa, että päähän päätynee ehkä puolet sinne kuuluvasta verimäärästä. Ranteet on ihan hellänä. Ei noissa liikkeissä mitään, mutta kun se vauhti. Kun pitää ehtiä siihen kelloon. Mä en siitä ensin välittäny tuon taivaallista, ajattelin että siinähän huutelet niitä minuutteja, minä teen nää sitten ku teen. Mut vätystelemään ei saa alkaa. Ja lopussa aloin kiriä. Tulin ensimmäisenä meiän pienestä porukasta maaliin, millä ei toki oo mitään väliä.

Toimii mun mielestä yleiskunnon kohottajana ja varmaan rasvanpolttoonki, ehkä. Mut se lihasvoima pitää hakea sit muualta, ja varmaan siinä varsinaisessa crossfitissä jotain voimajuttuja onkin. Se oli tehokas treeni, ja ajanee varmaan asiansa, mut ei se mua kyllä kiinnosta. Tehtävät liikkeet ei sisällä mitään hauskaa, mikä sais innostumaan. En motivoidu kellosta, vaan stressaannun. Inhoon kun tekniikka rapisee ja silti vaan jatketaan, ja vaikka pitäski tauon niin se ei siitä muutu mihinkään, hetkeksi ehkä paranee. Mulle kun on muualla opetettu, että liikkeen toisto tulee lopettaa kun ei jaksa enää tai kun tekniikka alkaa kärsiä.

Olisin kyllä valmis testaamaan sitä aitoa CrossFitiä, ku siinä ois jotain renkaita ja tämmöstä, jännää. Mistä ehkä oppiskin jotain uusia hienoja liikkeitä, jos semmosta siis crossfitissä ehtii treenata, siis rauhassa tekniikkaa. Se kun ei muuten muuta sitä miksikään, että kellon kanssa pelleillään edelleen, vauhti on kova, tekniikka on tai ei ole, ja kilpailun tuntu on ilmassa. Kaikki respekti kyllä tämän oikean crossfitin taitajille, oonhan mä nähny niitä hienoja videoita, jotka on tosi taidokkaita! Ja harrastajien tiukat kropat, ei niitä kipeetä tee katsella, paitsi jos tulee kateelliseksi :D Ilman kelloa ja vain innostavia liikkeitä tehden voisin minäkin innostua :)

Loppuun hyvä video, jossa joku guru jostain kertoo vähän ajatuksiaan. Filosofisempi maailmaa syleilevä lyhyt video, ei vaadi ajatusta, joten ihan rohkeasti katsomaan :) Tää on joku tyyppi, jolla näyttäs olevan liikehdintä hallussa, ja sydän mukana. Tykkään näistä ajatuksista, että liike on se pääasia, ihan sama mitä tekee, kunhan käyttää kehoaan miellyttävällä tavalla. Monta tietä vie Roomaan jne. Tämä mies ei harrasta mitään tiettyä, se vaan liikkuu.

Minä lähden liikuttamaan itseäni nyt värjäämään hiukset, ja valmistautumaan muutenki iltaan. Valmistautumaan vanhenemiseen, joka koittaa vääjäämättä tässä tulevan yön tunteina.

4 kommenttia:

  1. Crossfit on paljon muutakin kuin kovatehoista nopeaa sykkimistä painojen kanssa :) Onneksi! Crossfittiin kuuluu myös voimatreeniä ihan rauhalliseen tahtiin sekä voimistelullista treeniä, muutamia treenityyppejä mainitakseni. Kannattaa tutustua treeneihin esimerkiksi crossfit.com -sivustolla, jossa julkaistaan joka päivä päivän treeni. Niitä lukemalla saa vähän käsitystä, millaisia treenejä on olemassa. Ne on ohjelmoitu siten, että päivän treenin tekemällä tulee kehittäneeksi kaikkia ominaisuuksiaan tasapuolisesti, tai siihen ainakin pyritään.

    Se lajin eniten pinnalla oleva puoli on vaan ehkä noi lyhytkestoiset wodit, joita onkin kritisoitu siitä että tekniikka kärsii. Asiantuntevassa ohjauksessa kuitenkin painotetaan, että pitää mennä tekniikan ehdoilla ja säätää painot noissa treeneissä siten, ettei tekniikka kärsi. Leukoja kippauksella tehdään käsittääkseni niissä treeneissä, joissa tarkoitus on saada syke korkealle ja tehdä nopeaan tahtiin liikettä. Lisäksi on treenejä, joissa ei tehdä kippaamalla leukoja. Eli aina mennään treenin tarkoituksen mukaan.

    Sua varmaan voisi kiinnostaa Gymnastic WOD -sivusto (http://gymnasticswod.com/). Siellä on movements-osiossa ohjevideoita kaikenlaisiin renkailla tehtäviin voimisteluliikkeisiin ja paljon muuhun. Treeni-iloa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin mä ajattelinki, et ku ne videoilla tekee välillä rauhallisestikki, niin pakko kait siellä on tapahtua muutaki ku noita nopeita wodeja.
      Tuo gymnastics onki ihan jännä! Puuttuu vaan kaikki nää olennaiset leikkikalut siihen :D Lattiaa lukuunottamatta :D

      Poista
  2. Ihana mies tossa videossa! :D ♥ En malta oottaa, että tankotunnit alkaa ja pääsee liikkumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuuko, että kinkut ja mässyt on jäämässä kiinteeksi osaksi takalistoa? :D
      Saas nähä saako sitä kohta omaa ahteriaan ollenkaan irti maasta, en oo käyny vaa'alla mut tää lomailu eli lepo eli lihominen ja mässyyminen saattaa vähän lisätä nostettavan massan määrää...

      Poista