Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

torstai 17. lokakuuta 2013

Ituhipin pakurikatti

Jos on olemassa sellainen asia, kuin tryffelipossu, niin mulla on pakurikissa. Tää on nyt vaihteeksi ei-tankoon liittyvä lifestyle-blogaus :P

Keräilin elokuussa Kuusamossa pakurikääpiä meiän rannasta, ja nokkosta meiän pellolta.

Ensin otettiin vähän vainua. Mummo sai synttärilahjaksi tommosen ison mötkäleen niin siitä otettiin vähän hajuja etsinnän alkajaisiksi.

Sitten lähdettiin rantaan koivikkoon tarpomaan. Alemmassa kuvassa on kissa, näkyy tommonen pieni harmaahko tuhero keskellä kuvaa. Nää on näitä potretteja, jotka kuvaa kohdettaan mitä selkeimmin :P Vaan aatteleppa ite, mimmosta ois tarpoa tommosessa heinikossa!

Ja sittenhän sitä jo vainu saatiin ja kappas, mikä kätkö löytyi!!
Mmmmm, kunnon jööti! Pakurikääpää löytää parhaiten vähän vanhemmista koivuista, jotka on kasvaneet lähellä vesistöä.

Sitten ei muuta ku pakuria irti! Pakurikääpähän on siis terveystuote kotimaisuuden parhaasta päästä. Tästä tehdään pakuriteetä, jonka ehkä se paras asia on kasvanut vastustuskyky ja aktiivisuus erinäisiä bakteereja, viruksia ja syöpäsoluja vastaan. Todella korkea antioksidanttimäärä. Tätähän saa myös luontaistuotekaupoista esim tippoina.
The Loot.

Sitten oli Potun duuni tehty, ja ei muuta ku into piukeena takas kotiin ansaituille päikkäreille :)

Ihmiset jatko pakurin käsittelyä. Ensin paloiteltiin ne mötkäleet ja laitettiin kuivumaan.
 Tässä alemmassa kuvassa mummoni 80v ja mummon poikaystävä (oi kyllä :D) asettelee pakureita vuokaan ja vuoka meni tuonne vielä vähän pintalämpöiseen isoon uuniin kellimään. Sitten kun ne oli kuivaneet, niin vähän myöhenneltiin niitä lisää, että tuloksena olisi mahdollisimman pienet palaset. Paras tapa sen jälkeen on sitten keittää kuumaa vettä ja kaataa termospulloon ja perään esim teelusikallinen pakuria. Enempää ei tarvitse. Uute on hyvä olla kuumassa ainakin 3 tuntia, jotta pakurista on varmasti irronnut kaikki teho veteen. Sen jälkeen sitten lasiin puolet pakurivettä ja puolet pelkkää vettä. Sitten kerran tai pari kertaa päivässä ainakin sitä vetelee. Jos oikein tahtoo hifistellä niin alkoholiuutto olisi vielä tehokkaampi irrottamaan käävästä kaikki aineet, mutta siihen en ehkä kotikonstein vielä lähde.

Lisätietoa pakurikäävästä: http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/
Tuossa oli paljon hyviä vinkkejä, taidan ainaki kokeilla tuota keiton tekemistä pakuriin, sekä riisin keittämistä pakurin kanssa!

Seuraavaksi hyökkäsin sitten nokkospuskaan. Nokkonen, tuo paljasjalka-askeltajan vihollinen numero uuno. Nyt kosto on suloinen, I'm gonna eat that sucker!
You ain't got nothing on me!! Nappailin pelkkiä lehtiä, koska varret saattaa kuivuttuaan jäädä ikäviksi piikeiksi. Toki niitäkin silti tuli jonkun verran.
Kassit täynnä :P
Ylemmässä kuvassa nokkoset kuivui sen samaisen ison leivinuunin päällä. Sisällä ois varmaan kuivunu vielä tehokkaammin, mutta pelkkä ilmakuivatuskin varmaan menee.

Seuraavaksi tuli tämmönen erittäin kotikutoinen möyhennystekniikka. Ihan itse piti keksiä. Koska kuiva nokkonen pitää sitten saada jauheeksi, ja ei ollut tehosekoitinta, ja sauvasekottimella koko touhu leviäisi pitkin pitäjiä. Elikkä vedin sitten kulhon päälle pussin ja pussiin sauvasekottimella mentävän reiän ja hoplallaa!!
Nyt on "ruohoa" :P Lisätietoa terveyseduista: http://www.herbosus.fi/nokkoInfoa.htm


Muita metsien superfoodeja on sit tietty mustikka. Tämä alempi on äidin tuoma "kukkapuska".
Jostakin luin, että maito tuhoaisi mustikan antioksidantit tai jotain tähän suuntaan. Mut tässä nyt silti perinteinen mustikkamaito.
Mummon muki. Samaistuu kovin tuohon tekstiin :)

Sittenhän mä ituhippailen myös Kuopion päässä, saalistusviettiäni toteutan siinä tapauksessa tälleen modernisti netin kautta. Fitnessfirst on ihan paras firma! Nimestään huolimatta minun mielestäni enemmän hippipuoti kuin mikään lisäravinnefirma eli urheiluravinne"mömmöt".
Tässä kuvassa on erilaisia pähkinöitä, siemeniä, mulperia, ashwagandhaa ja hamppuproteiinia.

Toinen hyvä on sitten Terveyskimppa Facebookissa. Halpaa settiä ja paljon tietoa, vaikkei mitään ostaisikaan. Tässä alemmassa kuvassa on puolet(!) mun kookosöljyvarannoista. Kookosöljyä en osaa itsekään vielä kunnolla hyödyntää. Sitä voi käyttää paistamiseen, maustamiseen, siltään, kasvo- ja ihovoiteena, hiusten ja vartalon pesuun ja mitähän vielä... Siis ihan kaikkeen. Se on antibakteerista, eikä sen rasva varastoidu elimistöön huolimatta siitä, että on kovaa rasvaa. Parhaimpana ominaisuutena itse pidän sen kehoa puhdistavaa vaikutusta, vähän niinku suoliston oma hammasharja :P Tai sanosko näin, että kuitu on se hammasharja ja kookosöljy ois sit hammastahna.

Tässä alemmassa kuvassa on sitten iHerbistä omegat ja spirulinat. Tilailen sieltä myös viherjauheita ja vitamiineja ja probiootteja. Jos pitää summan siinä alle 42e niin säästyy tulleilta. Sillähän ei paljon mitään saa, jos yksikin tuote on vähän arvokkaampi. Mutta aina jotaki jännää kuitenki ja silti se on halvempaa kuin Suomesta. Nuokin omegat, yhdessä purkissa on 240kapselia ja rasvamäärät on 400mg EPA ja 200mg DHA. Että ihan kivat. Jotkut, kuten itsekin usein, nappaa kaksi kerralla kun tulee tuota urheilua sen verran harrastettua, että sitä tarttee buustia. 2-3 kertaa päivässä. Nyt oon vähän vähennelly, kun mustelmia tulee niin herkästi, mutta ne tosin lähtee myös nopeasti pois. D-vitamiini runsaissa määrin myös vähentää omegojen aiheuttamaa herkkämustelmaisuutta.


Tuo kuvan Northforce on proteiinia, jota valmistetaan Kuusamon meijerillä. Tosi hyvän makuista ja jotenki hellävaroin on kuulemma ne herat valmistettu, että varmasti passaa jokaisen tarpeisiin.


Pottuhan sitten tietysti ituhippailee ihan omalla tavallaan. Tässä kuvassa se on pyydystänyt päästäisen. Mä vähän mietin, että varmaan se on joku vammainen tai muuten vajakki ollu, ku tommonen hienosto-karvaperse on sen saanu kiinni. Äiti, eli Potulle mummi, taas kovasti puolustelee, tietenki. Ne on tommosia, lepsuja, noi mummit aina :P Vaan okei, oli se Potaatti kuulemma kesän aikana niittäny ainaki 7 päästäistä. Josko ne ei sitten kaikki ollu niitä lauman heikoimpia. Tai sit yks vaihtoehto on, että viime kesä oli taas syklissä niin hyvä myyräkesä, että ne suorastaan on kävelly kissan naaman eteen. :D
Mutta urheilupyynnin puolelle se Potullaki menee, tosin se ei vielä ymmärrä miten toimii catch & release. Syö se niitä ei kuitenkaan, johonki se raja on varmaan vedettävä :D
Pahoittelen jos kuva järkyttää herkempiä. Ravintoketju ja silleen.

En muista näytinkö mä tätä kuvaa? Kyllähän mulla tää kasvipuoli on ehkä parempi jossain määrin sisäisesti nautittuna, ku ulkoisesti se on aina vähän niin ja näin. Tää bonsaipuu ainaki tuli tiensä päähän. Toisaalta sitten mun orkidea kukki yli kuukauden kesällä. Hoidosta huolimatta. :D

Tässä kuvassa on mun riisiproteiinivarastot. Terveyskimpasta. Monen mielestä pahvinen maku, mun mielestä ihan jees, vaikka en sitä pahvisuutta kielläkään. Sopii proteiiniksi luomuilusta innostuneille, sekä maitoallergikoille. Suoliston ystävä.
Lidulista saa halpaa pähkinää, pienissä pusseissa.

Sitten on se urheiluvarasto. Tässä näkyvissä BCAA ja karnitiini (treenin aikaisia "mömmöjä"), testissä oli myös green tea kapselit mut en havainnu vaikutusta. Jo se nyt ois ollukki, jos tommoset kapselit ois laittanu mun rasvat liikkeelle ku siihen ei muut keinot oo kyenny. Proteiini on kuvassa kaseinaattia, mut sitä en enää käytä muuten ku proteiinipuddingissa, kaseinaatti ei kai ole suolistolle kovin hyvää. Heralle ois kiva ku ois yhtä tehokkaita maidottomia vaihtoehtoja, mut ku ei niin ei. JOtenka Fastin Muscle+ on käytössä palkkarina.

pudding+mustikkaa
Glutamiini on hyväksi vatsan toiminnalle ja suolistonukalle. Vaikket urheilisikaan. Kreatiini taas tutkitusti auttaa lihaskasvua.


Uuuuh, paketti!
Vähän chia-siemeniä (rasvaa ja kuitua) ja psylliumia (kuitua). Jos on katsos viljat vähemmällä ni nuo ja kasvikset, niin pärjätään jo oikein hyvin. Mut tää alin kuva, tässä on ainekset raakasuklaan tekoon. Itse asiassa ainekset varmaan koko loppuelämän suklaille :D Tosin, kaakaovoi on kovasti kuluvaa.

Ekan kerran ku tein raakasuklaata ni ei se ei jotenki iskeny. Tarvittiin, että sen hetkinen miesjuttu näytti, miten se homma hoidetaan kotiin.
Vähän ei niin herkullinen kuva, pahoittelen. Huonoa PR:ää... :(

Reseptinä tämmönen:

- 150g kaakaovoita
- 1 dl carob-jauhetta
- 1 dl lucuma-jauhetta
- 1 dl raakakaakaojauhetta
- 2 rkl kotimaista luomuhunajaa
-kookosöljyä
- Ripaus laadukasta suolaa


Kaikki menee about tuossa järjestyksessä miedolla lämmöllä kattilaan tai vesihauteeseen. Sitten muotteihin ja pakkaseen tai jääkaappiin. Piece of nakki! Ja nykyään oon kyllä koukussa, voi että! Suklaa, joka sisältää vain ravintorikkaita aineita, eikä yhtään sokeria eikä huonoa rasvaa. 
Paitsi muuten tuota soijalesitiiniä en käytä kun en käytä soijaakaan, ja mitään eteerisiä minttuöljyjä en myöskään, syystä etten edes tiedä mikä ihmeen mirhami se nyt oikeen ees on...

4 kommenttia:

  1. Hei hyvä vinkki toi pakurijauheen lisääminen termariin. En oo osannu edes ajatella moista mutta sehän on kätevä tapa hauduttaa :) Kiitti tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :) Nää tämmöset vähän erikoisemmat tuotteet vaatii vähän ideointia että niistä saa maistuvia ja toimivia. Pakuri on mun mielestä ihan hyvänmakuinen, mut tällä haavaa tuskailen esim noiden viherjauheiden kanssa. Alkaa esim levien kalansisälmyksinen maku hieman tympiä :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Se on itse asiassa vielä vanha kuva, otettu ehkä helmi-maaliskuussa. Luulen, että se sai liian auvoisen startin elämään Viherlandiasta, kun se alkoi jo Kortepohjassa tiputella lehtiä, sitten viimeinen niitti oli se Lutakon kautta Kuopioon tuleminen. Näin vanhan arvokkaalle kasvillle ei taida sopia tommonen "reppureissaaminen" :D Olihan tuo ehkä kasvina myös turhan vaativa, melkein ku lemmikki, hyvä jos viikonlopun kestää ilman hoitoa... Vaan eipä sillä, usein nää vähän vaikeempihoitoiset kasvit kokee mun luona kyllä kohtalonsa ennen pitkää, mut perustason kasvit kyllä menestyy.

      Poista