Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Antiikkia antiikkia

Edellisen postauksen kanssa linjassa jatkanpa vähän lisämessingillä.

käsittelyä odottamassa 


Messinkitanko eroaa muista metalleista paitsi pitävyydellään, niin myös sillä, että se tummuu. Jotkin metallit oksidoituu eli hapen kanssa yhteisvaikutus aiheuttaa pinnan tummumisen ja esimerkiksi sormenjäljet jää herkemmin pintaan.

Messinkitangon ylähuippu, kupoli sekä alimmat säätöputket ovat titaania. Tummuessaan selvästi erottaa, mistä kohtaa tummumaton titaani alkaa. Puhdistuksen jälkeen eroa ei enää huomannut.
Tahriintunut messinki vs titaani



Aina silloin tällöin on hyvä puhdistaa messinki tehokkaammin.

Surffasin tätä asiaa tutkiessani taas pitkin poikin internettiä, ja opin siinä samalla, että X-Polen messinki on kokonaan messinkiä, mutta pinnaltaan mattapintainen, tai mattapintaisempi kuin esim Platinum Stages, joka varsinkin Jenkeissä tosi suosittu tankomerkki (esim spinnimoodin saa päälle vain nappaamalla alhaalta pinnin irti ja tämän voi tehdä vaikka kesken esityksen siinä ihan lennosta). Messinkiä on mahdollista myös ns feikata eli vain pinta olisi messinkiä. Tämä ei sinällänsä haittaa, sillä pinnoitus ei tule irti, mutta voimakas metallivaha voi tuottaa erilaisen lopputuloksen kuin täysmessinkisellä.


Minä kun pelkäsin, että apua apua teenkö nyt jotain vahinkoa tälle tangolleni jos läpsin sen läpi metallinpuhdistusaineilla tai vastaavilla, että miten käy pidon?


Ensin tankoa on tietty puhdistettu ihan sillä perinteisellä alkoholilla. Tämä jo itsestään poisti ne pinnalliset tummentumat, jotka ei ole ehtineet vielä pinttymään. Messinkiä on siis erityisen olennaista siistiä aina käytön jälkeen, ja välillä vaikkei käyttäisikään, jos arjen keskellä omaa tankoa tulee lääpittyä ihan muuten vaan.


Seuraavaksi lähden sitten halpalinjalle, ja testasin palasaippuaa, eli lieden pesuun yms tarkoitettua metallisaippuaa. Johan lähti tummumat irtoamaan! Selkeitä vaaleita läiskiä ilmaantui. Pitoon tällä ei ollut huonoa vaikutusta. En sitten kuitenkaan muutamaan läiskää enempää tätä halunnut käyttää, koska minusta näytti siltä, että karhea palasaippua teki pieniä naarmusia. Tuskin vaikuttaisi pitoon ikävästi, mutta kyllähän se kiillon tappaa semmoinen.

Palasaippualla
Palasaippua




Sitten käyttöön ne "isot aseet", eli Bilteman 4e metallinpuhdistusaine. Tähän luin netistä, että runsas alkoholipuhdistus tämän jälkeen, koska näissä metalliaineissa on pintaa suojeleva vahakerros, joka on hyväksi metallille, mutta voitkin arvata, että ei pidolle.

Vaan ollos häntä, johan lähti kiiltämään! Aika jänkkiä ainetta, meni aivan mustaksi koko tanko kun tätä hinkkaili. Ahkera ja nopea, kitkaa lisäävä hinkutus aiheutti sitten yhtäkkisen oho!-efektin, kun mustuus katosi ja alta punnersi esiin kiiltävä messinki.

Mustaa mönjää
Jotain sieltä alta kuoriutuu




kirkkaan ja koskemattoman välimaastoa
Aika paljon mustaa mönjää irtosi



Luonnonmukainen menetelmä olisi pestä tanko suolan, soodan ja sitruunan seoksella, ja ehkä vielä sitäkin kokeilen. Pelkkä sitruuna-suolakin otti jo jotain, mutta ei puhettakaan, että tarpeeksi.

Mutta kyllähän tästä nätti tuli, nyt lopulta :)
viimeisteltyä tavaraa


Olin tietysti eniten huolissani, että mitenkä pidon käy. Messinki lienee pitävimmillään, kun siinä on vähän tahriintumaa, eikä aivan semmoisena putipuhtaana. Suoritin rankan ja arvostetun pitotestin, sukkatestin, ja ilokseni voin kertoa, että tulos oli varsin positiivinen. Jopa ne sukat löysivät jonkinlaista pidon tunnelmaa :D



X-Polella on ihan ohjevideokin tämmöisiä tilanteita varten, mutta tällä kertaa piti luottaa ihan tähän omaan lihasvoimaan, ei ollut noin hienoja välineitä käytössä.



Täältä löytyi hyvä blogipostaus eri metallitankojen pintaeroista: http://femtasticdance.blogspot.fi/2013/05/pole-materials-differences.html

Nopeasti tää messinki kyllä tahriintuu uudelleen. Useampi päivä myöhemmin tämä vielä kiiltää kauniina, mutta jo on havaittavissa kohtia, mihin on tullut ohimennen rasvaisella kädellä ilman asianmukaista pyyhkäisyä länttästyä.

Aivan ihana tanko, mutta näyttääkseen ihanalta vaatii enemmän puunausta, kuin muut sisaruksensa. Toisaalta, pakkohan sitä ei ole putsata, jos ei halua :)

2 kommenttia:

  1. En minä jaksaisi noin paljoa panostaa tangon putsaukseen. Onneksi minulla onkin fitpole ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :D Itsekin ajattelin, että vaikka tämä onkin varmasti ensi kerralla semmoinen 10minuutin intervalli-treeni, niin ei tätä kyllä huvita joka kuukausikaan tehdä :D Riippuu tietysti ihan siitä, kuinka kiiltävänä sitä haluaa pitää, ja tahroistakaan ei varsinaista haittaakaan ole. Fitpole on kyllä simppeli tässä mielessä, mikään ei näy missään :)

      Poista