Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

torstai 28. marraskuuta 2013

Resistanssivenyttely, olkapäät ja haaste

Venyttelyn lajit vois tässä karkeasti jakaa muutamaan luokkaan. On se perinteinen staattinen venyyttely, jossa ollaan paikoillaan esim. lattialla. Sitten on dynaaminen, joka toimii erityisesti lämmittelynä ja tähtää pienessä liikkeessä tapahtuvaan venyttelyyn ja toimii erityisesti nivelille, venytyksen kesto on 1-5sec. Sitten on vielä ballistinen, se ehkä kiistanalaisin ns. pumppailu ja potkiminen oman venyvyysrajan yli. Toimii joihinkin juttuihin, mutta varovaisuutta vaaditaan, tämän kanssa paikat helposti venähtää. Sitten on syvävenyttely, joka vastaa vähän hidasta joogaa, ollaan yhdessä venytyksessä useampi minuutti. Tietyt lihasryhmät, jotka antautuu hitaasti, kuten isot lihakset(takareisi) ja kinkkiset paikat (lonkankoukistaja) tykkää tästä erityisesti. Toimii lihashuoltona ehkä parhaiten. Sitten on vielä resistanssivenyttely.

Resistanssivenyttely on uusi love childini. Ikioma löytö, kiitos YouTube ja AerialAmyn blogi.

Jos on uusi termi, niin lyhykäisesti se meinaa sitä, että venyttelyyn osallistuu myös lihasvoima, koska saadakseen venymisen aikaan esim ilmassa, on tarpeen käyttää myös lihaksia. On myös yleinen harhaluulo, että lihas venyy vain maksimitilassa, sillä lihasjännityksen avulla sen saa venyvämmäksi jo ennen sitä. Resistanssivenyttely tuntuu ihan erilaiselta kuin perinteinen paikoillaan makoilu, venytettävät paikat silleen jännästi "kuumenee" ja tuntuu kyllä ihan erityisen kivalta sen jälkeen.

Miten se muusta venyttelystä eroaa, niin venytys tapahtuu liikuttamalla lihaksilla venytettävää aluetta, ensin supistaen ja painaen eteenpäin, sitten päästäen supistavan lihaksen rentoutumaan ja liikkeen rullautumaan takaisin lähtöpisteeseen kuitenkin samaan aikaan lihasvastinparilla vastustaen koko ajan tätä palautusta. Se on vähän niinkuin jatkuva kädenvääntö lihasten välillä.

Resistanssivenyttelyn tulokset on nopeammin nähtävillä myös ilmassa, ja moni kokee edistymisen alkavan toden teolla sitten, kun venyttelyyn on otettu ne lihaksetkin mukaan. Vois ehkä sanoa näin, että lattiaa vasten rentona venyttely on lihashuoltoa ja lisää venyvyyttä, mutta se siirtyy hieman hitaasti esimerkiksi tangolle (vrt spagaatti lattialla ja Jade ilmassa=ei ollenkaan yks yhteen). Ainoa huono puoli tässä on, että hikikin saattaa tulla, rentoutumiselta tää ei silleen tunnu… Silti, mun mielestä parhaan tuloksen saa, kun venyttelee monella eri tapaa, ja vaikkei aikaa olisikaan niin on se se lyhytkin venyttely jo tyhjää parempi. Resistanssi, dynaaminen, staattinen, syvävenyttely. Kaikelle on kuitenkin tarkoituksensa.

Tässä on kiva esimerkki lonkankoukistajien resistanssivenyttelystä.
Jos tuon tekee ajatuksella, niin kyllä se alkaa tuntua tosi ankeelta loppua kohden, ei vaan kykene enää tekemään enempää.

Tässä taas on ihan hirrrrrrrveen söpö mies jolta löytyy sit loput vartalon paikat resistansseina. Vähä hippi, mutta annettakoon se anteeksi, tuolla naamalla ja hiuksilla :D http://www.youtube.com/user/flexiblestrength?feature=c4-overview

Resistanssivenyttely on jotenkin vaikeampaa ymmärtää, kun pitää ihan oikeasti miettiä mikä siinä vartalossa ja lihaksistossa tekee mitäkin. Ei voi vaan asetella jalkoja johonkin ja koittaa hengitellä. Tai niinku minun tapauksessa, se kuulostaa ihan synnytysvalmennukselta.

Sivuspagaattihaaste
Valitsin tuossa joku aika sitten itselleni tavoitteeksi vuoden vaihteeseen asti panostaa erityisesti sivuspagaattiin. Oikeasti mun kannattaisi panostaa takareisiin, pohkeisiin ja olkapäihin/yläselkään, mutta nää on mulle vähän epätyydyttäviä joten valitsin sivuspagaatin. Tahdon jotain onnistumisen elämyksiä, en oo oikein saanu niitä venyttelyn saralta. Sivuspagu on mulle mahdollisempi kuin normaali spagu. Jos tahdot testata onko anatomiasi suotuisa sivuspagaatille, istu lattialla jalat suorassa ja nilkat koukussa. Käännä nilkat sivulle kohti lattiaa. Mitä lähemmäs lattiaa jalkapöydän sivut osuu, sen todennäköisemmin lantio ja lonkat ei vastusta anatomisesti sivuspagaatin saamista. Ja jos vastustaakin, sen kyllä silti saa, mutta se on hitaampaa.

Toinen söpöläinen, sivuspagusta (ei kylläkään liity resistanssivenyttelyyn):


Jokin kirjakin oli olemassa tähän resistanssiasiaan, mutta taidan tyytyä noihin söpöihin YouTube-poikiin :D

Venyttelyä ja huoltoa olkapäille
Kaikille, mutta erityisesti tankoilijoille olkapäät on erityisen tärkeät pitää kunnossa. Olkapäät on jännät, siellä on monenlaista meininkiä käynnissä yhtä aikaa, on lihasta ja niveltä ja sidettä jne, ja kaikkien niiden huomiointi vaatii jo vähän ajatusta. Loppujen lopuksi olkapäät tykkää jo pienestäkin liikkuvuustreenistä, kera pienen vastuksen esim kuminauhalla. Paikat pysyy vetreinä ja vältytään tulehduksilta.
Tämä video on kai vähän miksausta resistanssista ja dynaamisesta, muutama staattinenkin sieltä löytyy. Tätä se parhaimmillaan on, se erilaisten tyylien järkevä yhdistely.


Hoppa med!
Tuletko mukaan haasteeseen? Valitse lihas tai lihasryhmä, johon lupaat panostaa vuoden vaihteeseen asti. Jos vaikka väsyttäisikin, niin aina löytyisi se muutama minuutti tehdä edes jotain pientä tälle valitulle lihakselle/alueelle. Jos tosin kovin intensiiviseksi uhkaa mennä, niin älä tee ihan joka päivä, anna lihakselle myös lepoa. Tavoitteena ei ole esimerkiksi saada spagaattia, vaan ihan vain saada sitä omaa ongelma-aluetta hieman edistymään. Tai kuten minun tapauksessa, niin saada vähän onnistumisen elämystä. Ja kuten kaikki tavoitteet, julkinen ilmoitus on aina tehokkain, joten katoppas jos uskallat tunnustaa tässä kommenttiboksissa, että messissä ollaan :) Näin psykologisesti ajateltuna, lyhyt aika ja pienen pieni askel, joten lempeästi tavoiteltavissa olis tämä :)

4 kommenttia:

  1. Mä oon pitkän aikaa halunnu tehä sen 30 days streching challengen eli spagaatia joka suuntaan ja selkää yms, mutta tuo vasen takareisi on venähtäny nii eihän siitä vielä mitää tulis.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottaa sit jonku muun lihasryhmän, ja antaa muiden levätä :) Mites olkapäät, yläselkä, kyljet, sisäreidet, pakara, pohkeet, etureisi, lonkankoukistaja. Ohan noita, mistä vähän alotella :) Mulla on itelläki takareisi edelleen venähdyksen jälkeen toipumassa, joten etuspagaatti menee senku vaan kauemmas koko ajan.

      Poista
  2. Mun ikuinen inhokki ja haaste on ollut sivuspagu. Siihen oon päättäny panostaa nyt enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä valinta :D Tervetuloa kerhoon :D Tosin hyvä tää mun tehostettu venyyttely, ku meinaa millään jaksaa enää illalla, koko päivä töissä ja treenannu yleensä myös, niin se lattialla venyttelyyn keskittyminen, spagaateista puhumattakaan ku niissä en voi mitenkään rennosti loikoilla. Mut ehkä nyt lomalla, ku ei oo ihan puhki jo valmiiksi :)

      Poista